Verhaal 15 Jan 2020

Het plezier en de kracht die zij uitstraalde, gaf mij kippenvel over mijn hele lichaam

‘Het plezier en de kracht die zij uitstraalde, gaf mij kippenvel over mijn hele lichaam’ Patrick groeide op in een gezin waar altijd veel in het verenigingsleven werd gedaan. Het werd hem met de paplepel ingegoten en die lepel geeft hij op zijn beurt weer door aan zijn zoons Randy en Wesley. Zijn zoons zijn zelf ook alweer jaren actief als vrijwilliger in het verenigingsleven en bij ADO KIDS. Alweer bijna 30 jaar geleden startte Patrick Mackaay met vrijwilligerstaken bij voetbalverenigingen HSV DUNO en Haaglandia. Toen zijn zoon Randy 4 jaar was, mocht hij met de spelers mee het veld oplopen in de wedstrijd ADO en RKC Waalwijk. Patrick: ‘De ADO KIDS Club stond toen nog in de kinderschoenen. Sommige zaken verliepen nog wat chaotisch en ik kwam met wat verbeterpunten in de organisatie. Van het een kwam het ander en nu ben ik al jaren verbonden aan de ADO KIDS Club.

‘Sindsdien help ik de ‘players escort’, vertelt Patrick. Jongens en meisjes t/m 12 jaar krijgen de unieke kans om aan de hand van een ADO Den Haag speler in een vol stadion het veld op te lopen. Ik organiseer dit, samen met Danny Fonhof bij alle uitwedstrijden en samen met de vaste groep vrijwilligers, bij alle thuiswedstrijden van ADO. Met Marcel Trouwborst hebben we zelfs een vaste fotograaf die alles schitterend vastlegt en onze eigen facebook pagina beheert. Ook help ik waar ik kan bij andere activiteiten van de kidsclub. Ik vind dit heel erg leuk om te doen, en dat dit bij mijn grote liefde ADO Den Haag kan, maakt het nog mooier.

Op de vraag of en waarom dit vrijwilligerswerk hem energie geeft, antwoordt Patrick met volle overtuiging: ‘Het leuke aan mijn taak is dat je de kinderen en ook de ouders en opa’s en oma’s een onvergetelijke ervaring mee geeft. Het geluk en plezier wat je van de gezichten van de kinderen afleest voor, tijdens en na het oplopen met de spelers, is zo iets moois om mee te maken. Bij thuiswedstrijden mogen de kinderen ook nog een penalty nemen in het stadion, dit maakt het voor hen helemaal een unieke ervaring.’

Op de vraag welk moment hem altijd is bijgebleven, geeft Patrick aan: ‘Haha, het is erg moeilijk om één moment te kiezen uit al deze jaren en vele wedstrijden (ik denk ongeveer tussen de 750 en 800). We hebben met het hele vrijwilligers team (onder de bezielende leiding van Dennis van den Steen) bij de ADO KIDS Club altijd veel lol en plezier! Dat is zeker een reden dat onze groep al zo lang bij elkaar is. Mijn persoonlijk mooiste ervaring (zonder iemand tekort te doen) is met een blind ADO KIDS lid geweest. Haar moeder vroeg zich af of het allemaal wel goed zou gaan. De kleine meid pakte vervolgens mijn hand en vroeg of we het veld al op mochten komen. Toen zag de moeder dat zij zich geen zorgen hoefde te maken en zij ging met een gerust hart zitten.