Johan: ‘Ik leef van klus naar klus’

Johan van der Veer (63) uit Den Haag is vrijwilliger bij Burenhulp van Wijkz. Hij is reuzehandig en doet twee tot drie klussen per week. “Ik leef van klus naar klus, dat is mijn levensstijl”, zegt Johan, terwijl hij een studentenkamer aan het witten is. “Ik maak mensen graag blij.”   

Bij Burenhulp gaat het om eenvoudige, meestal kortdurende klussen. Een klusje in of rondom huis, zoals gordijnrails monteren, een schroefje in de muur draaien, een schilderij ophangen. En ook de hond uitlaten, boodschappen doen, koken of bijvoorbeeld de WiFi instellen.  

Ik doe van alles. Het liefst werk ik in de tuin. Ik ben hovenier geweest en hou van tuinieren. Ik maak graag tuinen schoon, wied onkruid, plant bloemen en struiken. Ik wil lekker bezig zijn”, zegt Johan. 

Via Burenhulp krijgt hij klanten door. Deze mensen melden zich bij het Servicepunt XL met een hulpvraag. Johan maakt zelf een afspraak met de klanten. “Ik plan de klussen vaak in de ochtend. Ik ben daar vrij in. Dat is ook zo prettig van dit vrijwilligerswerk”, zegt hij.  

Johan is een doener en heeft een turbulent leven achter de rug. Op zijn 16de kwam hij in zijn eentje van Suriname naar Nederland waar hij enige tijd als ‘straatjongen leefde en werkte’. Hij vond betaald werk bij gemeente Den Haag, waarvan hij 20 jaar als meubelmaker, hovenier en schoonmaker werkte op de sociale werkplaats.  

Na eervol ontslag meldde hij zich als vrijwilliger bij Burenhulp. “Ik moet werken om mijn gezondheid op peil te houden. Van niets doen word ik ziek. En ik wil iets doen voor de maatschappij. We leven met z’n allen toch?! Dan moet je iets voor elkaar doen, of niet?! Als ik liever niets zou doen, was ik wel in een boom gaan zitten in Suriname.” 

 

Burenhulp in cijfers 
In 2021 hebben ruim 1100 buren ons laten weten dat zij wel eens iets voor een buur willen doen. Zijn er 900 bewoners die ons een burenhulp vraag hebben gesteld en 1100 vragen zijn opgepakt door een burenhulpvrijwilliger. 

Naast de klusjes die Johan doet voor een buur zijn er ook burenhulp vrijwilligers die een boodschapje kunnen doen, kunnen helpen bij digitale klussen, bij kleine tuinklussen of samen wandelen.
    

Ook vrijwilliger worden?
Wil je net als Johan iets kleins doen voor een bewoner in jouw buurt? Neem contact op met Burenhulp. Dat kan via telefoonnummer 070 205 20 00 en via e-mail burenhulp.denhaag@xtra.nl (burenhulp.denhaag@wijkz.nl).

Meer informatie over Burenhulp, vind je hier: https://doejeookmee.nl/burenhulp/ 

Samen zetten we ons in voor een samenleving waarin iedereen meetelt en de kans krijgt mee te doen. 

We zoeken ook altijd vrijwilligers voor onze andere werkmaatschappijen: JESS, JongLeren, MEE ZHN, Wijkz en Xtra. Bekijk deze vrijwilligersvacatures en meld je direct aan op www.doejeookmee.nl