”Glans terug in de stem”

Iris Hoendermis (44) houdt van mensen. Ze vindt het vreselijk dat ze in 2007 door aanhoudende medische klachten arbeidsongeschikt is verklaard. Als snel ging ze vrijwilligerswerk doen. Ze is niet te type dat kan stilzitten. Via ouderenzorg is ze bij de telefooncirkel terechtgekomen. Ze coördineert drie telefooncirkels in Haagse Hout.

Deelnemers van de cirkels zijn vaak eenzame ouderen die zelfstandig wonen en weinig sociale contacten hebben. In elke cirkel zitten zes mensen die elkaar volgens vaste volgorde elke ochtend vanaf negen uur bellen. “Ik bel nummer 1, nummer 2 belt nummer 3 enzovoort… tot de cirkel rond is. Dat is om half tien”, zegt Iris.

Neemt een deelnemer niet op, dan belt Iris iets later nog een keer. “Soms is iemand net koffie zetten – het Senseo-apparaat maakt herrie – of heeft het gehoorapparaat nog niet in. Krijg ik echt geen contact, dan vraag ik het sleuteladres, vaak buren of familie, om kijkje te nemen. Alleen in het uiterste geval bel ik de politie. De cirkel kijkt naar je om.”

Iris houdt ook intakegesprekken met mensen die ze van ouderenzorg doorkrijgt en voor wie de cirkel uitkomst kan bieden. “Mensen zoeken veiligheid. En dat bieden wij ze, want we bellen elke dag. Er is zo altijd iemand die weet dat je gezond bent opgestaan. Het is geen sociaal praatje. Je gaat niet zitten beppen, dat doe ik in het weekeinde. Dan bel ik iedereen die dat wil, uitgebreider.”

Het gaat Iris om menselijke warmte en een break in de dag. “Ik luister en steek ze een hart onder de riem. Door mijn slechte gezondheid worstel ik soms met dezelfde pijnen. Dat is mijn plus. Ik heb een grote bak empathie en dat komt goed uit. Het timide stemmetje waarmee ze opnemen heeft weer glans gekregen als we ophangen. Dat is zo dankbaar.

Telefooncirkel in cijfers
In 2021 hebben 50 betrokken vrijwilligers van Wijkz rond de 25 telefooncirkels gedraaid. Dagelijks (behalve zondag) hebben zijn er 160 ouderen een telefoontje gehad. Hoe fijn om de dag zo te starten.

Ook meedoen?
Wilt u zich ook net als Iris inzetten voor de telefooncirkel? Dat kan! Bekijk één van de vacatures op https://doejeookmee.nl/vacancies/kom-jij-ons-belteam-versterken/

Als je op de site van www.doejeookmee.nl  op ‘belteam’ zoekt komen de stadsdelen, wijken naar voren waar we ook versterking zoeken.

De Telefooncirkel is er voor senioren wijkbewoners die alleen wonen of moeilijk de deur uit komen. In Den Haag zijn er telefooncirkels in Mariahoeve, Bezuidenhout, Morgenstond, Transvaal, Zeeheldenkwartier, Laak, Loosduinen, Centrum. Aanmelden voor een telefooncirkel in uw wijk? Kijk op voor meer informatie op www.wijkz.nl/telefooncirkel

Samen zetten we ons in voor een samenleving waarin iedereen meetelt en de kans krijgt mee te doen.  We zoeken ook altijd vrijwilligers voor onze andere werkmaatschappijen: JESS, JongLeren, MEE ZHN, Wijkz en Xtra.