‘Een lach op hun gezicht maakt me blij’

 ‘Een lach op hun gezicht maakt me blij’

Springtouwen, ballen, driewielers, fietsjes, skelters, steps, loop- en kiepauto’s. Je kunt het zo gek niet bedenken of Haags Hopjes leent het uit aan buurtkinderen tussen de 5 en 12 jaar. Op zeventien locaties in Den Haag kunnen zij na schooltijd met een Haagse Hop-pas sport- en spelmaterialen lenen.  

Chaima Benchouchi (21) is vrijwilliger bij Haags Hopje aan het Tenierplantsoen in de Schilderswijk. Elke middag is ze bij het gebouwtje te vinden. Haar moeder was al als vrijwilliger actief en toen Chaima niet meteen werk kon vinden na haar mbo-studie Sociaal maatschappelijke dienstverlener Niveau 4 besloot ze haar dochter mee te nemen. Een goede keuze.  

“Ik vind het heerlijk om met kinderen te werken en leer ook nog eens nieuwe mensen kennen. Ik kan zo een netwerkje opbouwen. Bovendien vind ik het belangrijk iets voor de maatschappij te doen”, zegt Chaima, een van de vier vrijwilligers van dit Hopjesplein. Ook houdt ze elke middag toezicht, legt contact met ouders en onderhoudt contacten met de buurtbewoners. 

“We hebben een belangrijke functie in de buurt. Sommige kinderen hebben het thuis best wel zwaar en groeien op in armoede. Bij ons kunnen ze lekker kind zijn. Ze kunnen met elkaar of met ons spelletje spelen en speelgoed of een fiets lenen dat ze thuis niet hebben. Als het regent doen we de spelletjes zoals mikado, mens-erger-je niet of andere gezelschapsspellen. Ik vind het ook leuk om met de kinderen te kletsen over de schooldag en wat ze hebben geleerd of lastig vinden”, zegt Chaima. Ik geniet ervan als de kinderen lachen en blij zijn en een fijne middag hebben gehad. Het mooiste is nog als ze aan het einde van de dag vol verwachting vragen: ‘Zijn jullie morgen ook weer open?’ Daar doe ik het voor. Ik gun iedereen een prettige jeugd.” Chaima begint binnenkort met een werkervaringsplek bij Jongerenpunt070 van de gemeente. Ze hoopt dat te kunnen combineren met haar vrijwilligerswerk.  

De cijfers
Wijkz beheert 17 Haagse Hopjes in Den Haag. Er komen rond de 25 kinderen spelen bij een Hopje.
In het stadsdeel Centrum zijn 6 vrijwilligers zich met veel enthousiasme en plezier in om de kinderen een fijne en leerzame tijd na school te bieden.  

Een overzicht van alle Haagse Hopjes en de openingstijden kunt u vinden op www.socialekaartdenhaag.nl , zoekterm – Haags Hopje.

Ook vrijwilliger worden? Meld je aan! 

Wil je net als Chaima ook vrijwilliger worden bij een Haags Hopje? Kijk eens op deze site naar de vacature https://doejeookmee.nl/vacancies/medewerker-haags-hopje-tenierplantsoen-m-v/
Als je zoekt op Haags Hopje vind je de vacatures van de andere locaties.

We zoeken ook altijd vrijwilligers voor onze andere werkmaatschappijen: JESS, JongLeren, MEE ZHN, Wijkz en Xtra. Bekijk deze vrijwilligersvacatures en meld je direct aan op www.doejeookmee.nl

Samen zetten we ons in voor een samenleving waarin iedereen meetelt en de kans krijgt mee te doen.